SKADLIGT FÖR VÅRA BARN?

 

                          
                          Bild hämtad ifrån Google.


Jag hamnade i en intressant diskussion nyss, tänkte att det skulle passa perfekt för er läsare att komma med era tankar, funderingar och åsikter i ämnet så man får flera synvinklar och andra perspektiv i ämnet. Det handlade om små barns TV och film tittande och om det är skadligt eller inte?

Har googlat runt på olika hemsidor och det har dykt upp mycket intressanta åsikter ifrån båda sidor kring ämnet. Många människor anser att det är farligt och skadligt för små barn eftersom små barn inte klarar av den snabba bildväxlingen. Medan andra påstår att det är bra för små barn och att det utvecklar deras motorik och språk utveckling.

Några åsikter ifrån olika hemsidor;

"Barn under två år bör inte titta på tv. Det hävdar den amerikanske forskaren Dimitri Christiakis i en vetenskaplig artikel, som citeras av SVT Rapport.

Enligt Christiakis gör tv-bildens snabba klipp och blinkande ljus att barnens hjärnor överstimuleras. Det kan i sin tur leda till försenad språkutveckling och sämre inlärningsförmåga."


"I början av år 2008 publicerades en ny undersökning av docent Margareta Rönnberg som heter Blöjbarnsteve. Studien visar hur barn under tre år påverkas av tv-tittande. Margareta Rönnberg menar att bilden av tv-tittande barn som förvirrade och ensamma inte alls stämmer. Hon har studerat barn mellan 1,5 - 2,5 år som tittat på tv hemma och i förskolan. Studien visar att dessa barn inte tar skada av tv-tittande, utan att det istället kan vara ett berikande tillfälle för gemenskap och lek."

En bra artikel att läsa om i ämnet - TV inte skadlig för små barn.


Tycker ni små barn bör se på TV? Hur länge per dag som gräns? Är det någon skillad på vad barnet ser för program? Är det någon skillnad om det är TV eller film?

#1 - Lennart Seth

Jag tycker att barn ska få se på tv, för jag tycker det är viktigt att barnen får titta på tecknat. Då skapar ju barnen en ''idol'' som dom börjar att gilla, t, ex spindelmannen, kalle anka, musse pigg. Jag tycker det är viktigt att barnen får den möjligheten, för en film av just deras ''idol'' kan lugna barnen när dom känner sig ledsna eller nedstämda.

#2 - jenny

Jag tycker att 1-2 timmar om dagen inte är så farligt, men mer än så bör de inte titta på tv, bättre att sysselsätta dom med andra saker t.ex läsa bok, pussel, baka, bygga med lego osv.. Dessutom är det nyttigare än att titta så mycket på tv.

#3 - Emelie

Men det sista du skrev i ditt inlägg handlade om barn från 1 1/2 års ålder. Då kanske det är en annan sak. Men tv/film tittande för barn under den åldern är inte bra. Det är det många experter som säger. Samma sak gäller det med barnvagnen. Många blir avrådda att vända barnet ifrån sig innan 1 1/2 års ålder för att det gör för mycket intryck i deras lilla hjärna.Så jag tycker inte att du är okej för min 9 månaders baby att titta på tv.Jag vet att det är MÅNGA som sätter sina barn framför tven i deras babysitter för att barnen tycker om det. Ja barn älskar det flammrande ljuset och alla dess intryck som barnen får. Många använder tvn som en "babyvakt" och det tycker inte jag är okej.Jag tycker att du ska låta Alva titta på tv och film, hon är ju i den åldern då det är okej. Men jag skulle inte sätta Nellie framför tvn.

#4 - Jennie - mamma till Oliver ♥

Bolibompa är ju det mysigaste som finns :D Visst kan väl barn få se på bolibompa innan läggdags, det tycker jag allt :) Fast det är ju faktiskt så att barn under 4 år oftast inte sitter still i mer än kanske 5 minuter, utan springer runt osv så det kan ju ändå inte vara skadligt! Jag och min son sätter alltid på bolibompa kl 6 på kvällen (en timme innan läggdags) o då får han sin välling o visst kikar han på bolibompa lite grann, men sen så går han runt här o hämtar leksaker osv, så det blir ingen längre stund. Jag har mest på det för mysets skull :) Men annars så tittar han inte på tv, han är ju liksom 1½ så... Sen så ökar ju barnprogram osv barnets fantasi. Men det gör ju böcker oxå, så man kan ju läsa mycket för barnet ist för att bara kolla på tv t.ex. :)

#5 - Sandra

jag ska vara helt ärlig nu.. jag tycker INTE att små barn ska se så mkt på film/tv.. jag tycker det e rent ut sagt dåligt att sätta små barn vid film/tv för dte e mest för föräldrarnas skull för att då vet dem att barnen sitter där å e lugna.. visst att barnen ser på bolibompa på kvällarna det e helt okej.. men under dag tid tycker jag att man ska vara ute med barnen å leka med barnen lägga pussel pyssla måla ja vad som helst.. men sätta små barnenen vid tv/film tycker jag e super dåligt.. dte förstör deras ögon.. sen e dem små å dme ska leka inte sitta vid tven.. det kommer dme ändå att göra sååå mkt i äldre ålder.. mitt/mina barn ska jag inte vänja vid att sitta vid tv/film när dme e små.. aldrig i livet.. jag såg aldrig på film när jag var liten.. jag visste inte ens vad film var när jag var 2år .. jag ville bara vara ute hela dagarna å springa å leka.. men som jag sa dete helt okej att barnen ser på bolibompa på kvällarna å varvar ner innan lägg dax.. å det håller ju inte på så länge häller.. å sne kanske man ser på nån film på helgen å myser med dem liksom.. men ett litet barn ska inte vara helt besatta av filmer liksom.. det e så dåligt.. å jag e bara ärlig å säger vad jag tycker.. min kompis dotter som e 2år hon ser aldrig på film för min kompis har inte vant henne vid filmer å det tycker jag e suuuper bra:)

#6 - Smsa Låna

Nice blogg! Hur länge har du haft din blogg?

Bakom den här bloggen hittar ni mig, Sanna. En 27-årig driven och positiv tjej med höga karriärambitioner och ett stort intresse för design, foto och att skriva. Avslutade mina studier på IT-media programmet på John Bauer gymnasiet sommaren 2012, och arbetar nu som restaurangbiträde på Kolmårdens Djurpark. Arbetar förutom det även extra vid behov som butikskommunikatör, ansiktsmålare och eventpersonal.

Som person har jag alltid något nytt projekt på gång, och tillsammans med min kollega jobbar jag med att driva vår hemsida Unga Föräldrar och vårt bloggnätverk Norrköping Event & PR som utvecklas i rasande takt, samtidigt som vi driver och är grundare bakom konceptet Mammamingel som är ett event som arrangeras årligen i Norrköping. Kort sagt en tjej med många bollar i luften.

Den lediga tid som jag har kvar spenderar jag gärna med min 11 åriga dotter Alva eller mina vänner. Vi reser ofta i väg och besöker event, mässor och pressvisningar av olika slag. Där får mitt intresse utav att nätverka och träffa nytt folk ta plats, samtidigt som vi får pröva många nya produkter vilket är ett intresse jag och min dotter delar. Läser även gärna mycket böcker, följer TV-serier eller tittar på spännande filmer när tid och tillfälle ges.

Annonsera eller kontakta mig?
mammasvardag@hotmail.com

Läs gärna min PR & Policy.