Tips på fläckborttagning på bebis- och barnkläder

Att det ibland kan bli fläckar på kläder är ju inget nytt, men just hur mycket fläckar det blir på barn- och bebiskläder kan nog komma som en överraskning för många nyblivna föräldrar. Från att ha tvättat lagom mycket lite då och då så kan tvättmängden snabbt fördubblas (eller mer) när en bebis gör entré i hushållet.
 
Jag minns hur det var när Alva föddes – helt plötsligt så gick både tvättmaskinen och torktumlaren i ett. Med tiden så blev jag bättre på att få bort fläckar och spill, så jag tänkte dela med mig några av mina tips på fläckborttagning som jag lärde mig under de första småbarnsåren. Om jag inte vet hur man tar bort en typ av fläck så brukar jag söka på nätet efter tips på fläckborttagning, och det är sällan svaret inte går att hitta på alla bra sajter som finns.
 
Som alltid med tvätt och fläckborttagning så gäller det att kontrollera tvättråd och skötselråd innan man behandlar fläckar och tvättar. Undvik besvikna miner genom att ta reda på vad som passar för plagget innan du börjar! Om du är osäker så är det bra att testa alla fläcklösningar först på t.ex. insidan av en fåll för att försäkra dig om att en fläcklösare inte förstör eller bleker ditt plagg.
 
Här är mina bästa tips för att enkelt få bort fläckar:
 
Ättiksprit
Ättiksprit är en utspädd variant av ättika och ett naturligt fläckborttagningsmedel som kan vara väldigt effektivt mot fläckar. Var försiktigt när du använder ättiksprit och förvara det alltid utom räckhåll för barn. Ättiksprit fungerar bra för att förbehandla fläckar (se mina tips här nedan), men det kan faktiskt även hällas i tvättmedelsfacket tillsammans med ditt tvättmedel vid tvätt. En lagom dos att använda vid tvätt är ca 1 dl, inte mer. Syran i ättiksprit håller bakterier borta, och etanolen som finns i hjälper till att få bort envisa fläckar. Observera att behandling med ättiksprit inte passar för kläder tillverkade av acetat och tri-acetat.
 
Förbehandling
En av de metoder som jag tycker är allra mest effektivt för att behandla fläckar är att förbehandla själva fläcken. Förbehandling hjälper till att luckra upp fläckar innan du tvättar hela plagget. Det kan göras på lite olika sätt beroende på vad det är för typ av fläck och hur stor den är. Lakan och handdukar kan t.ex. läggas i en blandning av ca 5 liter vatten och 1 dl ättiksprit i ca 30 minuter innan du tvättar dem i tvättmaskinen. Detta hjälper även till att ta bort eventuella lukter som kan ha satt sig i tyget. Flytande tvättmedel kan också fungera bra för att förbehandla en fläck. Se bara till att inte använda ett tvättmedel som är avsett för vittvätt, eftersom att den typen av tvättmedel ofta innehåller blekmedel. Välj ett kulörtvättmedel och massera in lite tvättmedel i fläcken. Låt plagget ligga i ca 15-30 minuter innan du tvättar det sedan som vanligt, antingen i maskin eller för hand, beroende på vad som rekommenderas på tvättlappen. Även ättiksprit och bikarbonat kan användas för förbehandling, se mina tips i den här artikeln.
 
Bikarbonat eller bakpulver
Fettbaserade fläckar av t.ex. choklad och olja kan med fördel behandlas med bikarbonat. Jag brukar hälla upp lite bikarbonat (eller bakpulver, som till den största delen består av bikarbonat) i en liten skål och sedan blanda i lite vatten för att göra som en pasta. Sedan duttar jag på pastan på fläcken med hjälp av en tesked eller liknande och låter den verka i ca 15-20 minuter innan jag tvättar plagget som vanligt enligt instruktionerna på tvättlappen.
 
Undvik torktumling
Vad du än gör, torktumla inte ett plagg som fortfarande har spår av fläckar. Värmen gör nämligen att fläcken kommer sätta sig i tyget ännu mer och har du inte lyckats få bort en fläck efter första försöket med fläckborttagning, upprepa processen igen eller prova en annan metod innan du torktumlar eller ger upp!
 
Det finns nästan alltid en lösning för att få bort fläckar, så var ihärdig och ha tålamod. Om du har bra tips på hur du brukar lösa dina fläckproblem, tveka inte att dela med dig I kommentarerna här nedan.

Frukostbordet

I morse vaknade vi upp och gjorde oss i ordning inför skolan, och till frukostbordet fick vi sällskap av T. Det är alltid lika trevligt och uppskattat att ha honom på besök, speciellt då det vanligtvis annars känns som köksbordet är enormt med fyra lediga platser. Något annat som uppskattas när T är på besök, det är ljudet av kaffebryggaren som bryggar hans kaffe, då det på ett konstigt vis får mig att minnas tiden när jag bodde hemma. Det känns lite knasigt på något vis, speciellt då jag inte ens gillar kaffe, men jag förmodar att det är för att doften av "hemma" liksom dyker upp.


Jag tror nämligen vi alla människor har vissa dofter, som vi förknippar med vissa människor eller platser, och för min del förknippar jag morgonkaffe med mina föräldrar. Det blir liksom en mysig och härlig känsla av trygghet - precis så som jag kände som barn när doften spreds i hela huset. Sällskapet vid frukostbordet är med andra ord mycket uppskattat, både för känslan det ger och för att T verkligen har förmågan att utmana Alva. Han har verkligen tålamodet som jag själv inte alltid har, och ger henne alltid svar på alla hennes frågor. Många gånger de frågor jag själv ibland upplever att jag inte riktigt kan besvara. De frågor hjälper han till med genom att komma med nya infallsvinklar och idéer. Det känns faktiskt riktigt skönt, och det är härligt att se att Alva har andra människor som bryr sig om henne runtomkring.


Något som jag ofta tänker på nämligen, det är de faktum att Alva bara har mig. Hennes pappa är ju inte längre med i bilden, och har egentligen aldrig direkt varit. Det gör att de frågor jag inte kan besvara, vet hur jag ska besvara eller törs besvara - det blir inte besvarade alls. I dessa situationer känns det extra skönt att ha människor runtomkring sig, både för min egen del så jag kan bolla tankar och idéer, men även för Alvas som kan få svar på det funderingar hon har när mina svar inte räcker till. Kort sagt är det härligt att en vanlig tisdagsfrukost kan bestå av så mycket känslor.

Adventskalender 2015

Nu är det snart dags för årets adventskalendrar att öppnas, och i år har jag valt att göra precis som förgående år och flytta över fokus till min hemsida Ungaforaldrar.se. Det är alltså där ni år kommer hitta vår fantastiska adventskalender, där ni kommer kunna vara med varje dag fram t o m 24/12 i en ny tävling.
 
I år har vi precis som förgående år helt fantastiska sponsorer, och bara för att nämna några så kommer ni kunna finna julklappar ifrån Nordisk Film, Sobea, Elodie Details och Yves- Rocher.
 
Hoppas givetvis att ni följer med mig och tävlar på vår hemsida, och att ni tipsar vidare om den till era nära och kära, så att jag når målet med att få hemsidan att växa och bli platsen dit alla unga föräldrar vänder sig. Självklart kommer jag dock fortsätta skriva här i bloggen - och bjuda på en och annan överraskning, så försvinn inte bort helt bara!

Förberedelser inför julen 2015

Nu är det inte många veckor kvar tills det är julafton, och det innebär att vi här hemma har börjat förbereda. Vi har plockat fram pynt, bytt till julgardiner och juligare kuddfodral i soffan. Vi har börjat handla hem pepparkaksdeg (ja, vi kör färdig deg) då jag i ärlighetens namn inte är så förtjust i pepparkakor. Vi bakar med andra ord mesta dels pepparkakor för att Alva gillar det, och för att det tillhör julen så att säga.
 
På tala om Alva så har hon även önskat att vi ska ta fram julgranen, själv tycker jag att det är lite tidigt fortfarande. Har fått kännedom över att många t o m väntar tills dagen innan julafton. Själv känner jag dock att så länge vill jag inte vänta, och då känns det nästan lite onödigt att dra fram den i huvudtaget. Så vi plockar nog fram den lagom till första eller andra advent så man hinner njuta lite av den också.
 
Andra saker vi hunnit med nu under förberedelserna är att boka julbord, planera in ett besök på Julgalan 2015 och julkonserten Peter & Mathilda – Julen är här 2015. Vi har med andra ord en hel del att se fram emot och jag känner verkligen att jag börjar längta efter julen och att få tid tillsammans utan vardagens alla måsten. Det är nämligen ibland det skönaste att njuta utav under ledigheten kring jul och nyår.
 
När börjar ni läsare pynta och dra fram julgranen där hemma?

Bamses matkasse v. 47

Vilken lyx det var att få några av veckans middagar levererade ända till dörren! Det är första veckan vi testar Bamses matkasse (eller kartong som det faktiskt är) från City gross. Om ni med är nyfikna på att pröva kan den beställas HÄR, och just nu får dessutom alla nya prenumeranter även en fruktlåda på köpet.
 
Det är ju kalas bra och vet ni vad det bästa är, jo det är att om man själv inte vill beställa en matkasse så är det dessutom riktigt smidiga att ge bort. City gross erbjuder nämligen möjligheten att köpa presentkort (där man givetvis kan välja i mellan alla olika matkassar). Själv är jag extra nyfiken på deras julgodiskasse med ingredienser och recept till 4 enkla och supersmarriga godissorter. 
När Bamses matkasse leverades hem blev vi genast nyfikna både jag och Alva. Vi öppnade kassen (läs kartongen) tillsammans och tittade igenom innehållet tillsammans. Vi hade tidigare diskuterat och pratat lite om vad kassen skulle tänkas innehålla, och jag hade dessutom läst på om att det varje vecka skulle innehålla minst ett roligt pyssel. Det var givetvis det Alva längtade och såg fram emot allra mest, vilket gjorde besvikelsen ganska stor när det endast innehöll en broschyr med ett litet korsord på 3 sidor. Bör dock poängtera att det med största sannolikhet innehåller olika pyssel, och att de vissa veckor kanske är mer pyssel än andra, då jag noterade att andra fått hem pärlor med Bamse motiv. 
 
I övrigt älskade jag Bamses matkasse redan i från första stund. Otroligt mycket mat, enkelt och smidigt med hemleverans direkt till dörren och dessutom alltid minst 25 % ekologiska råvaror. Något annat som jag älskade är att City gross verkligen hjälper en att spara tid, och det om något är ju något vi småbarnsföräldrar vill. City gross har nämligen förberett maten och både skalat, hackat och strimlat allt från morötter och kål till kycklingfiléer och bacon. Det kan med andra ord inte bli mycket bättre, och jag är riktigt glad över att vi har fått chansen att testa på denna kasse och ser fram emot att få provsmaka veckans alla recept. Redan i dag startar vi med första receptet, och vad de blir för gott får ni se längre fram!
Bakom den här bloggen hittar ni mig, Sanna. En 27-årig driven och positiv tjej med höga karriärambitioner och ett stort intresse för design, foto och att skriva. Avslutade mina studier på IT-media programmet på John Bauer gymnasiet sommaren 2012, och arbetar nu som restaurangbiträde på Kolmårdens Djurpark. Arbetar förutom det även extra vid behov som butikskommunikatör, ansiktsmålare och eventpersonal.

Som person har jag alltid något nytt projekt på gång, och tillsammans med min kollega jobbar jag med att driva vår hemsida Unga Föräldrar och vårt bloggnätverk Norrköping Event & PR som utvecklas i rasande takt, samtidigt som vi driver och är grundare bakom konceptet Mammamingel som är ett event som arrangeras årligen i Norrköping. Kort sagt en tjej med många bollar i luften.

Den lediga tid som jag har kvar spenderar jag gärna med min 11 åriga dotter Alva eller mina vänner. Vi reser ofta i väg och besöker event, mässor och pressvisningar av olika slag. Där får mitt intresse utav att nätverka och träffa nytt folk ta plats, samtidigt som vi får pröva många nya produkter vilket är ett intresse jag och min dotter delar. Läser även gärna mycket böcker, följer TV-serier eller tittar på spännande filmer när tid och tillfälle ges.

Annonsera eller kontakta mig?
mammasvardag@hotmail.com

Läs gärna min PR & Policy.