Mammasvardag

Ibland är världen orättvis

Det dyker upp nya artiklar varje dag runt om i världen, vissa svischar förbi, medan andra fastnar och sätter lite extra spår. En artikel som fastnade och fick mig att tänka till både en och två gånger, det var en artikeln om familjen X, vars dotter dog efter att ha satt popcorn i halsen. Själv reagerade jag inte enbart på hur otroligt orättvis världen är ibland, utan framförallt över hur jag själv och många med mig faktiskt helt saknar utbildning inom hjärt-och lungräddning.


Det innebär att jag inte är ensam om att inte alls veta hur jag ska agera i en krissituation. Det om något är skrämmande, och om jag fick bestämma borde en utbildning i första hjälpen erbjudas alla nyblivna föräldrar. Men det gör det tyvärr inte i dagens Sverige.


Det fick mig att ta saken i egna händer, och söka reda på möjligheter som finns här runt omkring i området. Längst vägen i mitt sökande så hittade jag till en hemsida, där man erbjuds kunna köpa en hjärtstartare. En hjärtstartare var något som jag absolut inte trodde att man själv kunde ha hemma, men som jag nu i efterhand förstått är otroligt bra. Visste ni exempelvis att om man har en hjärtstartare till hands, och startar HLR inom 3 minuter så kan man rädda upp till 70% av de drabbade. Det låter ju med andra ord som ett måste att ha hemma, eller vad tycker ni?


För även om det fortfarande är vanligast ibland företag, så börjar allt mer privatpersoner också införskaffa sig en hjärtstartare. För lika självklart som det är på en arbetsplats med brandsläckare, första hjälpen tavlor och hjärtstartare bör det vara för oss här hemma att ha det som behövs nära till hands vid en nödsituation, eller vad tycker ni? Kanske är det någon av er läsare som har en hjärtstartade där hemma? Ni kanske då kan berätta och dela med er utav era erfarenheter?


Hos hjartstartare.eu kan du i alla fall både köpa och hyra hjärtstartare. Här finns flera olika modeller, HLR utbildningar och mer information om Hjärtstartarregistret. Rekommenderar varmt ett besök om du precis som jag är nyfiken på att veta mer!