Mina mål inför 2018

Nu börjar nog de flesta att skissa på årets nyårslöften, om det inte redan har börjat eller har dessa klara. Själv är jag ingen nyårslöftenmänniska. Jag vill nämligen inte lova mig själv, eller andra saker, som jag med stor sannolikhet inte kommer hålla. Men jag tycker om att sätta upp mål och planer för mig själv, och således har jag även gjort inför 2018. 
 
Här nedan kommer därför mina mål med saker som jag vill göra, uppleva och klara av under det kommande året. 

Mina mål 2018

Åka utomlands
Efter vår resa till Spanien 2016 så har suget efter en ny utlandsresa växt sig allt större. Just nu suktar vi lite extra efter en resa till Paris, London eller någon mysig stad i Grekland.
 
Inte äta godis, chips eller dricka läsk alls.
Nu känns det verkligen som det är dags att sätta stopp, och ta tag i det här dåliga vanorna en gång för alla. Under 2018 siktar jag helhjärtat på det här målet och kommer endast unna mig nötter, grönsaker med dipp, glass och/eller fruktfat när det vankas fredagsmys eller en solig dag. All läsk ska dessutom försvinna, och byts ut emot dryck från min Sodastream som endast får avnjutas vid speciella tillfällen.
 
Spara mer pengar
Det finns så otroligt mycket jag vill genomföra i livet, men många saker kräver en bra buffert och nu är det hög tid att börja bygga på den lite mer. Allt från resor till hus som jag i framtiden drömmer om att ha.
 
Ta körkort
Började mina körkortsplaner första gången 2009, och kom ut ett par gånger med pappa och körde, men snabbt därefter kom livet och annat i mellan och planerna sköts åt sidan. Nu känns det som det är dags att börja på nytt och ta tag i det en gång för alla.
 
Läsa/lyssna på 12 böcker under 2018
Jag älskar att läsa böcker, och det har jag gjort så länge jag kan minnas. Men det senaste åren har jag haft svårt att prioritera in tid för mig själv att läsa, vilket är riktigt synd med tanke på att jag verkligen har saknat det. Inför 2018 siktar jag därför på att försöka snitta en bok/ljudbok i månaden, då det är ett antal som känns rimligt och något som jag borde kunna klara av.
 
Testa på någon ny träningsform
Har länge varit sugen på att börja träna igen, och jag känner mig extra sugen på att testa på lite nya träningsformer. Så det här känns som ett roligt och spännande mål att ha med på min lista, och jag ser med stor nyfikenhet fram emot vilken träningsform det kan tänkas bli.
 
 
Köpa två stycken trisslotter i månaden
Ett givet mål på min lista inför 2018. För vem drömmer inte om miljonen? Det gör vi nog alla, och för att vinna så måste man även våga att satsa.
 
Sälja mer saker jag inte använder
Har tonvis med prylar här hemma som jag inte använder. Under 2018 siktar jag på att bli av med en hel del vilket kommer innebära en, två eller kanske t o m tre loppisar. Kommer även försöka utnyttja Tradera, Blocket och andra liknade tjänster i största möjliga mån för här behövs en rejäl utrensning.
 
Starta någon form av insamling/göra något för välgörenhet.
Jag mår bra utav att göra saker för andra, och vill därför verkligen genomföra något under 2018. Har redan lite små planer på vad och hur, så nu återstår bara planering så får vi se hur det slutar. Det känns i alla fall riktigt bra och jag ser fram emot att planera inför detta. 
 
Rädda någons liv, eller åtminstone veta att jag har förmågan, kunskapen och tryggheten i att kunna om situationen skulle uppstå.
Det här är ett mål jag redan vet att jag kommer genomföra, då jag under 2018 har en HLR-kurs inplanerad med mitt arbete på Kolmårdens Djurpark att se fram emot. Det var nämligen min julklapp och mitt sätt att ge tillbaka, och tacka för hur otroligt kul och bra jag har det tillsammans med alla fantastiska kollegor och arbetsledare på min arbetsplats. Längtar redan nu galet mycket tills vi ses igen framåt april/maj när säsongen drar i gång igen.
Åka luftballong på riktigt den här gången.
Det här är en dröm jag har haft länge, och som jag verkligen vill genomföra. Var ju nära att få uppleva den drömmen redan 2013, men vädret ställde till det och någon tur blev aldrig av. Vi får hoppas att 2018 ger mig bättre tur så att jag får chansen att uppleva den drömmen.
 
Genomföra högskoleprovet
Det här är ett mål jag haft med på min lista förut, men som jag fortfarande inte lyckats genomföra. Det är till största del brist på tid som har varit i vägen och hindrat mig. Inför 2018 får jag därför helt enkelt se till att prioritera och planera lite bättre så ska jag nog se till att lyckas även med det här målet.
 
#mål2018

 

Provena glutenfri gröt

Jag har fått förmånen att testa LOPPIblogbag Provena 2017. Provena är en produktserie som innehåller ren havre och är fria från vetestärkelser. Det är perfekt för de som måste eller vill hålla en glutenfri kost. Här hemma runt familjen har vi börjat titta mer och mer på glutenfria produkter, detta sedan min bror Erik träffade sin flickvän Elin som är glutenintolerant för snart fem år sedan. 

När det här produkterna från Provena kom hem delade jag därför naturligtvis ut lite prover till henne. Alltid kul att få höra andras åsikter och tankar också, och särskilt om de är produkter som är lämpade och som hon faktiskt för en gång skull kan äta. 

I Provenas sortiment finns produkter för många olika tillfällen, från frukost till kvällsfika. Det som vi fick testa nu är Provena glutenfri havregrynsgröt som finns i tre olika smaker: hallon, naturell och äpple & lönnsirap. 

Gröten är portionsförpackad och smidig att ta med sig på resan, till jobbet eller varför inte till sommarstugan. Den är dessutom enkel att tillaga, vilket jag tycker är en stor bonus. Du tillsätter bara 1,5 dl vatten och kör ca 1 minut i mikron alternativt tillsätter samma mängd kokande vatten och låter stå någon minut. Gröten innehåller mycket fibrer och den naturella smaken är dessutom fri från tillsatt socker. 

Här hemma har vi provsmakat Provena havregrynsgröt med hallon. Den var mjuk och krämig men ändå med ett litet, litet tuggmotstånd. Precis som jag vill ha den med andra ord, och jag måste få säga hur mycket jag älskar att den är portionsförpackad. Så enkelt och smidigt att tillaga, utan att behöva mäta upp mängden gryn och det passar perfekt med färska hallon som tillbehör. Mums, säger jag bara!

Håravfall

Stressigt liv kan ge håravfall

Ett liv fullt av stress, slarv med kosten, brist på sömn är några av alla faktorer som kan bidra till att man drabbas av håravfall. Det sägs av många kvinnor att ”barnen tog deras skönhet ifrån dom och deras tjocka hår ifrån dom” och det ligger säkert lite sanning bakom det. För när man får barn så omprioriteras ens liv och oftast innebär det att man får mindre tid för sig själv. Man kanske äter en bit mat på stående fot, får betydligt mindre sömn och självklart påverkar sådana faktorer även håret. Jag tänkte i detta inlägg prata lite mer om håravfall, något som är väldigt vanligt men som ofta inte pratas om. Men faktum är att nästan alla någon gång i livet drabbas av det men som tur är det oftast tillfälligt. Det finns många olika sätt att behandla både manligt och kvinnligt håravfall.

Några av anledningar till varför vi tappar hår kan vara följande, psykisk stress, graviditet, för mycket vitamin A, brist på protein, ärftligt håravfall, kvinnliga hormoner, Anemi, sköldkörtelproblem, B vitaminbrist, autoimmun-relaterad håravfall, snabbvikt nedgång, polycystiskt äggstockssyndrom, känslomässig stress med flera orsaker. Vill du veta mer om håravfall kan ni läsa på om vanliga orsaker till håravfall.

Men hur mycket hår tappar vi varje dag? Det är helt normalt att tappa lite hår och vi tappar när vi duschar, när vi fönar håret torrt eller när vi borstar håret. I genomsnitt tappar vi runt femtio till hundra hårstrån på en dag. Håret som vi tappar är hår som gått igenom sin hårcykel, och tappas för att ge plats för ett nytt hårstrå. Tappar man mer hår en normalt, kan det vara ett tecken på ett allvarliga medicinsk tillstånd och det kan behövas utvärderas av en läkare för att få förslag på olika behandlingar.

Ärftlig håravfall är genetisk kallas androgenetic alopeci och är den vanligaste orsaken till håravfall. Genen kan vara ärvd från din mammas eller faders sida av familjen och du är mer benägna att få det om båda dina föräldrar hade håravfall. Som ni förstår är det här med håravfall väldigt brett och det är skulle bli jättelångt om man skulle berätta ingående om allt.

Man skulle kunna jämföra ens hår med djurens päls, ett fint vackert hår speglar vår hälsa, är det långt, tjockt och glansigt är det troligtvis att du har tillgodosett din kropp med dom vitaminer och mineraler som det behöver. Det som är klurigt med håravfall är att det visar sig ungefär 3-6 månader efter du haft din sämre period i livet och det gör det ännu lite mer komplicerat. Men som tur är med hår så växer det mesta tillbaka om man gått till roten med problemet.

* Inlägget sker i samarbete med akaciamedical.com och är sponsrat. Detta påverkar dock inte mina värderingar eller åsikter om produkterna/företagen. Dessa kommer alltid förbli personliga och kan inte bli köpta! Läs mer om min policy.

Schackfyran

Här om dagen kom Alva hem från skolan med glädjande besked tillsammans med en medalj runt halsen. Det visade sig att hennes klass har kommit på andra plats i Schackfyran, som är en rikstäckande tävling för fjärdeklasser som går ut på att alla skall vara med. Deras klass har med andra ord kommit på andra plats, och tävlat emot alla andra deltagande fjärdeklassare i skolorna runt om i kommunen. I år var det 18 lag som deltog, och Alvas klass tog alltså andra platsen, medan hennes parallellklass knep den första.
 
Här näst väntar distriktsfinalen som kommer att äga rum den 27 januari i Linköping. Som förälder kan jag inte med ord beskriva hur stolt och lycklig jag är för Alva, och givetvis kommer jag vara med henne på plats och heja fram både henne och hennes klasskamrater när det blir dags i januari. 
 
Stort grattis älskade Alva, du var helt fantastiskt! ❤
Bakom den här bloggen hittar ni mig, Sanna. En 26-årig driven och positiv tjej med höga karriärambitioner och ett stort intresse för design, foto och att skriva. Avslutade mina studier på IT-media programmet på John Bauer gymnasiet sommaren 2012, och arbetar nu som restaurangbiträde på Kolmårdens Djurpark. Arbetar förutom det även extra vid behov som butikskommunikatör, ansiktsmålare och eventpersonal.

Som person har jag alltid något nytt projekt på gång, och tillsammans med min kollega jobbar jag med att driva vår hemsida Unga Föräldrar och vårt bloggnätverk Norrköping Event & PR som utvecklas i rasande takt, samtidigt som vi driver och är grundare bakom konceptet Mammamingel som är ett event som arrangeras årligen i Norrköping. Kort sagt en tjej med många bollar i luften.

Den lediga tid som jag har kvar spenderar jag gärna med min 10 åriga dotter Alva eller mina vänner. Vi reser ofta i väg och besöker event, mässor och pressvisningar av olika slag. Där får mitt intresse utav att nätverka och träffa nytt folk ta plats, samtidigt som vi får pröva många nya produkter vilket är ett intresse jag och min dotter delar. Läser även gärna mycket böcker, följer TV-serier eller tittar på spännande filmer när tid och tillfälle ges.

Annonsera eller kontakta mig?
mammasvardag@hotmail.com

Läs gärna min PR & Policy.