Kolmårdens Djurpark - Kolosseum

Vi avrundande med ett besök i Kolosseum där vi hittade det minsta djuren i hela parken. Här fanns nämligen de söta Surikaterna som vi helst av allt bara ville plocka med oss hem, trots att vi vet att det har både långa klor och riktigt vassa tänder. I stället fick vi nöja oss med att spana in det små småttingarna länge och fascineras utav att se på när det gräver och bygger tunnlar. Det är även spännande att se på när det spanar och håller utkick efter fiender, och Alva blev lite extra förtjust i när en utav de krafsa lite på hennes ena fot under staketet. 
 
Kort sagt hade vi en fantastiskt dag i parken, där vi lyckades se många djur och fick en hel del åk i åkattraktionerna. Vi hade lyckligtvis även tur med vädret som varken var för varmt eller för kallt utan precis lagom vilket gjorde att vi verkligen kunde njuta till fullo av allt som fanns att se.

Kolmårdens Djurpark - Safaribanan

Efter ett långt besök i Marine World blev det dags för Safaribanan. En linbana som ger en äventyrlig upplevelse i en attraktion som helt saknar motstycke. Här svävar man nästan viktlöst. Det enda som hörs är vinden i trädkronorna. Nedanför breder savannen ut sig i sina färger. Vi glider långsamt ner mot marken och kan känna doften av solvarm jord. Någonting morrar inne bland skogsbrynets skuggor! Ett lejon? En björn? Vi åker vidare med spetsade öron. Här är det verkligen vi som är gäst hos de vilda djuren, men på deras villkor.
 
Banans gondoler är utrustade med högtalare som ger guidning på engelska, finska och svenska.Guidningen följer dessutom rundturen vilket gör det hela extra spännande, och det allra bästa är att ingen rundtur är den andra lik. Ena gången har du tur och får se det söta lejonungarna, medan du nästa gång i stället möts av det busiga björnungarna som busar för fullt eller varför inte en stor giraff som äter. 
Vi möttes denna gång av girafferna med deras långa och ståliga halsar. Visste ni att giraffen kan bli upp emot 5 meter hög? Den har längst hals av alla djur och den långa halsen behövs för att giraffen ska nå upp och äta bladen i de höga träden. Giraffen lägger sig sällan ner för att vila då det tar så lång tid för den att resa sig om den skulle bli attackerad av lejon.
Vi såg även det söta brunbjörnarna som brottades och alla ville komma in. Kanske var det dags för mat? Brunbjörnen är en typisk allätare. En stor del av dieten är bär, till exempel kråkbär och blåbär, men även andra sorters växter som knoppar och örter. Som bytesdjur fäller brunbjörnen främst älgkalvar och renkalvar i Sverige. Växter och även myror utgör en stor del av dieten och det är främst under sommaren när det finns tillgång till lämpliga bytesdjur som björnen äter kött.

Kolmårdens Djurpark - Marine World

Vi spanande även in ett av mina absoluta favoritdjur flasknosdelfiner. De är sociala och nyfikna djur, som gärna leker i vågorna. Leken bringar både färdighet och stärker de sociala banden i flocken. Även kroppskontakt är viktigt för delfinerna som ofta vidrör varandra med fenorna när de simmar.
 
Visste ni att delfinens hörsel är välutvecklad? Faktum är att trots att de saknar ytteröra har de en av djurvärldens bäst utvecklade hörsel. De kan höra upp till 150kHz, vilket kan jämföras med hunden på 35kHz och fladdermusen på 100kHz. Människan hör endast upp till 20kHz. Tänk vad mycket mer det kan höra än vi människor? Det är riktigt coolt tycker jag. 
 
På plats i Kolmårdens Djurpark spanade vi in både delfinshowen Life som vi sett förut, men även visningen i Lagunen där vi fick lite extra fakta om flasknosdelfiner berättat för oss utav en erfaren guide. Det var riktigt intressant och gav en möjlighet att ställa frågor och att se delfinerna på lite närmare håll.
Efter en hel del tid tillsammans med de fantastiska flasknosdelfinerna begav vi oss ut till Sjörövarkeppet och Delfinexpressen. Där blev det några åk för oss tillsammans för lyckligtvis var det inga längre köer vilket gjorde det möjligt för fler än ett åk. 

Kolmårdens Djurpark

I parken spanade vi givetvis även på en hel del djur, och gick den här gången faktiskt inte alls det tradionella varvet runt i parken som vi vanligtvis brukar gå. I stället beslöt vi oss för att ta en annan väg vilket gjorde att vi hann med att se lite mer av det djur vi vanligtvis brukar missa. Här ser ni till exempel Kapybaran som även kallas för vattensvinet. Visste ni att det är världens största gnagare? Den älskar vatten, är duktig på att simma och dyka och kan stanna under vattenytan i fem minuter. 
Vi såg även Nandu som är en slags fågelart som tidigare var placerades i ordningen strutsfåglar men som idag placeras i den egna ordningen nandufåglar. Nandu fåglar är är allätare, men äter mest bara gräs och frön, men även insekter och ödlor kan slinka ner. De tillbringar en stor del av dagen att gå med huvudet lågt och picka och leta efter något ätbart på marken. Nanduer kan inte flyga utan använder sina vingar till att skydda sina ägg och ungar, men också till att vifta med för att imponera på honor. 
Vi spanade även förstås in det vackra kattdjuren Amurtigrarna. Visste ni att Amurtigrar är det nu levande och största kattdjuret i världen? Denna underart av tigern kan även kallas Sibirisk tiger. Amurtigern lever i ett betydligt kallare klimat än andra tigrar och genom anpassning får den därför tjockare päls på vintern och den har en kraftigare svans för att klara kylan. Den har också stora tassar som fungerar som snöskor och kan med hjälp av dessa springa upp till 60 km i timmen.

Bamse teater på Kolmårdens Djurpark

I dag blev det ett besök på Kolmårdens Djurpark tillsammans med Alva. Det är mysigt att komma i väg bara vi två ibland på tu man hand för lite mor och dotter äventyr. Vi startade upp dagen med att inviga Bamses flygande matta som är årets nyhet för 2017. Den var inte så speciell även om det förstås är kul med en nyhet, men i grund och botten var det samma grund som de Flygande elefanterna som finns på Gröna Lund. Enda skillnaden var egentligen att man satt i en flygande matta i stället för en elefant. 
 
Därefter så intog vi de andra karusellerna en efter en i Bamses värld. Vi njöt lite extra i Godiståget som fortfarande toppar platsen som nummer ett hos oss bägge. Men om vi ska vara helt ärliga så är sanningen att det alla egentligen är ganska mesiga för oss, då vi bägge föredrar lite mer fläkt och fart. Men vi njöt ändå av en hel del karusellåk och i mellan allt åkande besökte vi Bamses teater. 
 
I Bamses teater så fyller Bamse år (notera att han måste vara väääldigt gammal, då han fyller år dagligen när parken är öppen). Men i själva verket är det ju allmänt känt att Bamse föddes 1966, och därmed fyller 51 år i år. Skalman och Lille Skutt förbereder förstås ett kalas för Bamse, men plötsligt så äventyras kalaset när födelsedagstårtan försvinner. Vem kan vara i farten tro? Kan det vara den snygga vargen eller är det kanske Reinhard Räv som tydligen inte är bjuden?
Bakom den här bloggen hittar ni mig, Sanna. En 27-årig driven och positiv tjej med höga karriärambitioner och ett stort intresse för design, foto och att skriva. Avslutade mina studier på IT-media programmet på John Bauer gymnasiet sommaren 2012, och arbetar nu som restaurangbiträde på Kolmårdens Djurpark. Arbetar förutom det även extra vid behov som butikskommunikatör, ansiktsmålare och eventpersonal.

Som person har jag alltid något nytt projekt på gång, och tillsammans med min kollega jobbar jag med att driva vår hemsida Unga Föräldrar och vårt bloggnätverk Norrköping Event & PR som utvecklas i rasande takt, samtidigt som vi driver och är grundare bakom konceptet Mammamingel som är ett event som arrangeras årligen i Norrköping. Kort sagt en tjej med många bollar i luften.

Den lediga tid som jag har kvar spenderar jag gärna med min 11 åriga dotter Alva eller mina vänner. Vi reser ofta i väg och besöker event, mässor och pressvisningar av olika slag. Där får mitt intresse utav att nätverka och träffa nytt folk ta plats, samtidigt som vi får pröva många nya produkter vilket är ett intresse jag och min dotter delar. Läser även gärna mycket böcker, följer TV-serier eller tittar på spännande filmer när tid och tillfälle ges.

Annonsera eller kontakta mig?
mammasvardag@hotmail.com

Läs gärna min PR & Policy.