Mammasvardag

Kolmårdens Djurpark - Kolosseum
Vi avrundande med ett besök i Kolosseum där vi hittade det minsta djuren i hela parken. Här fanns nämligen de söta Surikaterna som vi helst av allt bara ville plocka med oss hem, trots att vi vet att det har både långa klor och riktigt vassa tänder. I stället fick vi nöja oss med att spana in det små småttingarna länge och fascineras utav att se på när det gräver och bygger tunnlar. Det är även spännande att se på när det spanar och håller utkick efter fiender, och Alva blev lite extra förtjust i när en utav de krafsa lite på hennes ena fot under staketet. 
 
Kort sagt hade vi en fantastiskt dag i parken, där vi lyckades se många djur och fick en hel del åk i åkattraktionerna. Vi hade lyckligtvis även tur med vädret som varken var för varmt eller för kallt utan precis lagom vilket gjorde att vi verkligen kunde njuta till fullo av allt som fanns att se.
Kolmårdens Djurpark - Safaribanan
Efter ett långt besök i Marine World blev det dags för Safaribanan. En linbana som ger en äventyrlig upplevelse i en attraktion som helt saknar motstycke. Här svävar man nästan viktlöst. Det enda som hörs är vinden i trädkronorna. Nedanför breder savannen ut sig i sina färger. Vi glider långsamt ner mot marken och kan känna doften av solvarm jord. Någonting morrar inne bland skogsbrynets skuggor! Ett lejon? En björn? Vi åker vidare med spetsade öron. Här är det verkligen vi som är gäst hos de vilda djuren, men på deras villkor.
 
Banans gondoler är utrustade med högtalare som ger guidning på engelska, finska och svenska.Guidningen följer dessutom rundturen vilket gör det hela extra spännande, och det allra bästa är att ingen rundtur är den andra lik. Ena gången har du tur och får se det söta lejonungarna, medan du nästa gång i stället möts av det busiga björnungarna som busar för fullt eller varför inte en stor giraff som äter. 
Vi möttes denna gång av girafferna med deras långa och ståliga halsar. Visste ni att giraffen kan bli upp emot 5 meter hög? Den har längst hals av alla djur och den långa halsen behövs för att giraffen ska nå upp och äta bladen i de höga träden. Giraffen lägger sig sällan ner för att vila då det tar så lång tid för den att resa sig om den skulle bli attackerad av lejon.
Vi såg även det söta brunbjörnarna som brottades och alla ville komma in. Kanske var det dags för mat? Brunbjörnen är en typisk allätare. En stor del av dieten är bär, till exempel kråkbär och blåbär, men även andra sorters växter som knoppar och örter. Som bytesdjur fäller brunbjörnen främst älgkalvar och renkalvar i Sverige. Växter och även myror utgör en stor del av dieten och det är främst under sommaren när det finns tillgång till lämpliga bytesdjur som björnen äter kött.
Kolmårdens Djurpark - Marine World
Vi spanande även in ett av mina absoluta favoritdjur flasknosdelfiner. De är sociala och nyfikna djur, som gärna leker i vågorna. Leken bringar både färdighet och stärker de sociala banden i flocken. Även kroppskontakt är viktigt för delfinerna som ofta vidrör varandra med fenorna när de simmar.
 
Visste ni att delfinens hörsel är välutvecklad? Faktum är att trots att de saknar ytteröra har de en av djurvärldens bäst utvecklade hörsel. De kan höra upp till 150kHz, vilket kan jämföras med hunden på 35kHz och fladdermusen på 100kHz. Människan hör endast upp till 20kHz. Tänk vad mycket mer det kan höra än vi människor? Det är riktigt coolt tycker jag. 
 
På plats i Kolmårdens Djurpark spanade vi in både delfinshowen Life som vi sett förut, men även visningen i Lagunen där vi fick lite extra fakta om flasknosdelfiner berättat för oss utav en erfaren guide. Det var riktigt intressant och gav en möjlighet att ställa frågor och att se delfinerna på lite närmare håll.
Efter en hel del tid tillsammans med de fantastiska flasknosdelfinerna begav vi oss ut till Sjörövarkeppet och Delfinexpressen. Där blev det några åk för oss tillsammans för lyckligtvis var det inga längre köer vilket gjorde det möjligt för fler än ett åk.