Mammasvardag

Kolmårdens Djurpark - Safaribanan
Efter ett långt besök i Marine World blev det dags för Safaribanan. En linbana som ger en äventyrlig upplevelse i en attraktion som helt saknar motstycke. Här svävar man nästan viktlöst. Det enda som hörs är vinden i trädkronorna. Nedanför breder savannen ut sig i sina färger. Vi glider långsamt ner mot marken och kan känna doften av solvarm jord. Någonting morrar inne bland skogsbrynets skuggor! Ett lejon? En björn? Vi åker vidare med spetsade öron. Här är det verkligen vi som är gäst hos de vilda djuren, men på deras villkor.
 
Banans gondoler är utrustade med högtalare som ger guidning på engelska, finska och svenska.Guidningen följer dessutom rundturen vilket gör det hela extra spännande, och det allra bästa är att ingen rundtur är den andra lik. Ena gången har du tur och får se det söta lejonungarna, medan du nästa gång i stället möts av det busiga björnungarna som busar för fullt eller varför inte en stor giraff som äter. 
Vi möttes denna gång av girafferna med deras långa och ståliga halsar. Visste ni att giraffen kan bli upp emot 5 meter hög? Den har längst hals av alla djur och den långa halsen behövs för att giraffen ska nå upp och äta bladen i de höga träden. Giraffen lägger sig sällan ner för att vila då det tar så lång tid för den att resa sig om den skulle bli attackerad av lejon.
Vi såg även det söta brunbjörnarna som brottades och alla ville komma in. Kanske var det dags för mat? Brunbjörnen är en typisk allätare. En stor del av dieten är bär, till exempel kråkbär och blåbär, men även andra sorters växter som knoppar och örter. Som bytesdjur fäller brunbjörnen främst älgkalvar och renkalvar i Sverige. Växter och även myror utgör en stor del av dieten och det är främst under sommaren när det finns tillgång till lämpliga bytesdjur som björnen äter kött.