Tips på fläckborttagning på bebis- och barnkläder

Att det ibland kan bli fläckar på kläder är ju inget nytt, men just hur mycket fläckar det blir på barn- och bebiskläder kan nog komma som en överraskning för många nyblivna föräldrar. Från att ha tvättat lagom mycket lite då och då så kan tvättmängden snabbt fördubblas (eller mer) när en bebis gör entré i hushållet.
 
Jag minns hur det var när Alva föddes – helt plötsligt så gick både tvättmaskinen och torktumlaren i ett. Med tiden så blev jag bättre på att få bort fläckar och spill, så jag tänkte dela med mig några av mina tips på fläckborttagning som jag lärde mig under de första småbarnsåren. Om jag inte vet hur man tar bort en typ av fläck så brukar jag söka på nätet efter tips på fläckborttagning, och det är sällan svaret inte går att hitta på alla bra sajter som finns.
 
Som alltid med tvätt och fläckborttagning så gäller det att kontrollera tvättråd och skötselråd innan man behandlar fläckar och tvättar. Undvik besvikna miner genom att ta reda på vad som passar för plagget innan du börjar! Om du är osäker så är det bra att testa alla fläcklösningar först på t.ex. insidan av en fåll för att försäkra dig om att en fläcklösare inte förstör eller bleker ditt plagg.
 
Här är mina bästa tips för att enkelt få bort fläckar:
 
Ättiksprit
Ättiksprit är en utspädd variant av ättika och ett naturligt fläckborttagningsmedel som kan vara väldigt effektivt mot fläckar. Var försiktigt när du använder ättiksprit och förvara det alltid utom räckhåll för barn. Ättiksprit fungerar bra för att förbehandla fläckar (se mina tips här nedan), men det kan faktiskt även hällas i tvättmedelsfacket tillsammans med ditt tvättmedel vid tvätt. En lagom dos att använda vid tvätt är ca 1 dl, inte mer. Syran i ättiksprit håller bakterier borta, och etanolen som finns i hjälper till att få bort envisa fläckar. Observera att behandling med ättiksprit inte passar för kläder tillverkade av acetat och tri-acetat.
 
Förbehandling
En av de metoder som jag tycker är allra mest effektivt för att behandla fläckar är att förbehandla själva fläcken. Förbehandling hjälper till att luckra upp fläckar innan du tvättar hela plagget. Det kan göras på lite olika sätt beroende på vad det är för typ av fläck och hur stor den är. Lakan och handdukar kan t.ex. läggas i en blandning av ca 5 liter vatten och 1 dl ättiksprit i ca 30 minuter innan du tvättar dem i tvättmaskinen. Detta hjälper även till att ta bort eventuella lukter som kan ha satt sig i tyget. Flytande tvättmedel kan också fungera bra för att förbehandla en fläck. Se bara till att inte använda ett tvättmedel som är avsett för vittvätt, eftersom att den typen av tvättmedel ofta innehåller blekmedel. Välj ett kulörtvättmedel och massera in lite tvättmedel i fläcken. Låt plagget ligga i ca 15-30 minuter innan du tvättar det sedan som vanligt, antingen i maskin eller för hand, beroende på vad som rekommenderas på tvättlappen. Även ättiksprit och bikarbonat kan användas för förbehandling, se mina tips i den här artikeln.
 
Bikarbonat eller bakpulver
Fettbaserade fläckar av t.ex. choklad och olja kan med fördel behandlas med bikarbonat. Jag brukar hälla upp lite bikarbonat (eller bakpulver, som till den största delen består av bikarbonat) i en liten skål och sedan blanda i lite vatten för att göra som en pasta. Sedan duttar jag på pastan på fläcken med hjälp av en tesked eller liknande och låter den verka i ca 15-20 minuter innan jag tvättar plagget som vanligt enligt instruktionerna på tvättlappen.
 
Undvik torktumling
Vad du än gör, torktumla inte ett plagg som fortfarande har spår av fläckar. Värmen gör nämligen att fläcken kommer sätta sig i tyget ännu mer och har du inte lyckats få bort en fläck efter första försöket med fläckborttagning, upprepa processen igen eller prova en annan metod innan du torktumlar eller ger upp!
 
Det finns nästan alltid en lösning för att få bort fläckar, så var ihärdig och ha tålamod. Om du har bra tips på hur du brukar lösa dina fläckproblem, tveka inte att dela med dig I kommentarerna här nedan.